16. december 2007

Umetne mišice



Nogometašica Lara, prava robotska dama, pokaže svoje sposobnosti na igrišču: žogo zanesljivo brcne v okvir vrat. To ji omogočajo noge, ki jih ne premikajo servomotorji, ampak mišična vlakna v obliki spleta 20 finih žic iz zlitine titana in niklja, debelih okoli desetinke milimetra. Tudi ležaji so iz snovi, ki je poznana kot ˇkovina s spominomˇ: če se segreje – pri Lari to povzroči sunek električnega toka in mulekolarna mreža snovi se vrne v prvotno stanje. Ta lastnost omogoča izmenjevanje raztezanja in krčenja umetnih mišic. Uspeh tega pristopa se pokaže pri nogometu: skupaj 38 različnih mišic na nogah, bokih in vratu omogoča kovinski dami hitre in dobro nadzorovane gibe.

Lara tudi porabi veliko manj energije, saj se mišice same brez dodatne energije vrnejo v prvotno stanje, tako ima tudi v tem veliko prednost pred ostalimi roboti, kateri temeljijo na servo motorjih. Kot bi lahko že sklepali po imenu, je niso razvili Japonci, kateri so vodilni v robotiki, ampak Nemci. In niso razvili samo Lare, razvili so tudi programsko opremo preko katere Lara deluje in sicer je to Pegasus. To je program, ki prepozna človeški govor in ga spremeni v ukaze. Torej Lara razume nekaj stvari naprimer če ji rečemo, da nam naj da roko to tudi stori. Torej Lara ni samo nogometašica, ker pa je bila prvič predstavljena na robotskem svetovnem prvenstvu nogometa, so jo tako poimenovali.

Lara ni le prva z takimi mišicami ampak je tudi prva robotka, in ta dva vzroka pomenita, da je razvoj robotike naredil še en korak naprej.

Viri:

http://www.thealarmclock.com/euro/archives/2006/06/lara_robot_a_vision_in_pink_1.html

http://www.lara-robot.de/

Življenje in tehnika 9/2007

Avtorja: Tadej Horvat in Suzana Pliberšek

4 komentarji:

Anonimni pravi ...

super zelo uporabljiva tehnologija, tako bi lahko pomagali invalidom in ljudem z telesnimi okvarami. To bi bilo veliko bolje kot, da proizvajajo takšne brezkoristne robotke. Pa še nemci?!

Anonimni pravi ...

S tem se vse začenja, počasi ampak zanesljivo gre h cilju, ko bomo/bodo imeli osebne pomočnike, prijatelje, hišne ljubljenčke, varnostnike, soigralce, trenerje, profesorje,itd. robote. Veliko inovacij glede robotike je že bilo razkritih in vedno več jih bo. Glede dotičnega članka povezanega z umetnimi mišicami pa prvič slišim. Res impresioče. Ob takšnih inovacijah me kar zanese misel na prihodnost in na svet, ki bo čez kakšnih 50 let, ko nas bo že vse pigalo in bomo jamrali kje nas vse boli :).. hehe
lep večer..

Anonimni pravi ...

Robotika pa je res napredna...
Bomo videli, kaj nam bo prinesla v prihodnosti...

Branka Fras

Unknown pravi ...

Zelo zanimivo mišica iz umetnih vlaken, upam da bodo to tehnologijo razvijali v tej smeri, da bodo pomagali invalidom pri hoji oz. pri kakšnih drugih telesnih okvarah. Samo upam da takrat nebodo več povzročale elektrošokov :) za ljudi bi bilo to še kar kruto.

Martina Ž.