17. december 2007

Nasmeh, prosim!

Sony ponovno preseneča in navdušuje. Tokrat nam sicer ne ponujajo rekordnega števila slikovnih točk na tipalu. Ne, niso ponovno ustvarili najtanjše kamere in tudi največjega zaslona niso vgradili v kamero. So pa naredili izjemno privlačni kameri s še bolj fascinantnim zadnjim delom. Zaslon z razmerjem 16:9, občutljiv na dotik.

Seveda imata obe kameri že dobro znano funkcijo "FaceDetection" zaznavanja obraza. Ta zazna več obrazov na fotografiji, tako da osvetlitev in ostrino prilagodi glede na obraze. A pri Sonyju so šli še korak dalje. Brez, da bi kdorkoli pritisnil na sprožilec ali držal kamero v roki je kamera CyberShot T70 in CyberShot T200 sposobna narediti fotografijo v trenutku, ko je nekdo v kadru in se nasmehne. Presenečeni?! Morda obrazložive bolj podrobno...

To je funkcija "smile shutter". Le ta je soodvisna od funkcije za prepoznavanje obrazov, z tem dodatkom, da zazna tudi kdaj se je oseba nasmejala. Vse kar je potrebno narediti, da bo kamera naredila posnetek v trenutku, ko se ena oseba zasmeji, je to, da v scenskih načinih fotografiranja izberemo "smile shutter" način fotografiranja. Pritisnemo na sprožilec, da funkcijo aktiviramo in kamero lahko pustimo pri miru. Ko bo nekdo (ali več oseb) prišlo v kader bo kamera zaznala obraze in v trenutku, ko se bo nekdo zasmejal bo naredila fotografijo.
Za še boljše rezultate pa tehnologija za zaznavanje obrazov samodejno nastavi nastavitve za ostrenje in osvetlitev ter tako poskrbi za portrete naravnega videza z naravnimi kožnimi odtenki.
Kaj pa prizori na katerih je na fotografiji več oseb, na primer študentje s profesorjem? S fotoaparatom T70 in T200 lahko izberete glavno osebo v skupini ljudi na jasnem širokem LCD-zaslonu na dotik in zaklop se sproži v trenutku nasmeha.
Posnamete lahko celo zaporedje do šestih fotografij z nasmehi, ne da bi pritiskali sprožilo. Čudovita rešitev, če želite posneti več sproščenih in spontanin portretov v zaporedju.

Model T70 je bolj namenjen nežnejšemu spolu, in letos izjemno moderna bela barva mu odlično pristoji, medtem ko je T200 bolj moški model in je na drugi strani bolj ostrih linij. V funkcijah se ne razlikujeta preveč. Obe kameri imata "SuperSteadyShot" funkcijo, kar pomeni, da imata kameri stabilizacijo slike v objektivu. Bistveni in edini razliki, kateri ločita kameri sta velikost zaslona in objektiv. Slike si lahko v HD ločljivosti ogledate na vaši HD plazmi ali LCD televizorju.

Kameri Sony CyberShot DSC-T70 in DSC-T200 sta izjemno elegantni, enostavni za uporabo, s kopico na novo dodanimi funkcijami sta predvsem namenjeni, da pritegneta poglede vseh. Če vam avtomatika ni po godu, lahko preko pritiskanja na zaslon nastavljate prav vse parametre, razen zaslonke in časa, tako, da je namenjena tudi malce zahtevnejšim uporabnikom a še vedno so fotografije večinoma namenjene družinski uporabi in printom velikosti 13 x 18 cm. Če iščete oblikovno popolno in tehnično najnaprednejšo minikamero ta hip, bosta Sonyjeva T modela odlična izbira.

Viri:

Avtorja: Tanja Tkalec in Pečnik Claudia




7 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Zanimivi kameri. Bi se ju splačalo imeti. da bi kar stopo v sobo, pa bi te slikala, ko se nasmeji.

Bravo Sony...

Branka Fras

Unknown pravi ...

Vredu kameri ni kaj, osebno se skoraj na vseh slikah smejim tako da s tem nimam problemom zanima me pa če lahko namesto funkcije nasmeha nastaviš da te slika ko imaš odprte oči? Ker jaz skoraj na vseh slikah mežim in mi to je še kar moteče.

Martina Ž.

Anonimni pravi ...

Kameri zaenkrat še nimata te funkcije, da bi se sprožili, ko ima neka oseba odprte oči. lahko pa da bodo pri sonyju v prihodnosti delali tudi kaj v tej smeri.

Tanja T.

Anonimni pravi ...

Slike so lep spomin na pretekle dogodke,na ljubljene osebe in navsezadnje tudi na nepozabne trenutke,kaj pa če na vsaki sliki izgledaš kot kisla kumara?:)Včasih se tudi to zgodi,tiste slike ponavadi pospravimo na dno omare in ko jih sorodniki pričarajo na dan bi najraje kar pobegnili. Kameri,ki ste jih predstavili sta mi vizualno zelo všeč,saj so pomislili na oba spola in se vsakemu prilagodili tako glede linij kakor tudi v barvnih odtenkih. Veliko prednost vidim tudi v funkciji "smile shutter" s pomočjo katerih se bomo končno poslovili od kislih obrazov in tako bomo svoje slike spet radi pokazali.

Lep sneženi pozdrav

Nina Ž

Unknown pravi ...

To se mi pa zdi zelo priročna inovacija. Najbolj mi je všeč "smile shutter", ker pomeni da bodo na slikah samo nasmejani ljudje.

LP
Suzana

Unknown pravi ...
Avtor je odstranil ta komentar.
Anonimni pravi ...

Zelo priročna zadeva. Včasih je marsikoga težko pripraviti, da se nasmeji ravno tisti trenutek ko ga slikaš, zato je ta funkcija super in tudi nasmeški bodo bolj naravni.

Jasmina S.