1. februar 2008

EEE - Ni najtanjši, je pa najmanšji...

Asus Eee PC 701

Mini prenosnik Asus Eee PC 701 je tajvanski odgovor na MIT-ov projekt One Laptop Per Child, saj naj bi osnovni model v redni prodaji stal manj kot 200 dolarjev. Posredno je Eee PC tudi Intelov odgovor na izzivalce, saj je osnova celote Intelov procesor z ultra varčnim delovanjem.

Manj premožni in zahtevni uporabniki lahko računajo na 7-palčni zaslon, 512 MB RAM in Flash Disk velikosti 2, 4, 8 ali 16 GB. Eee PC premore še digitalno video kamero, brezžični in ožičeni omrežni vmesnik, VGA izhod, par zvočnikov in mikrofon. Po dimenzijah sodi med ultra lahke sisteme, saj meri 22,5 x 16,5 x 3,5 cm in tehta le 890 gramov. Programska oprema je Linux s njegovimi programi, ki je na trgu kot eden izmed zastonjskih operacijskih sistemo.
Cena naj bi se v odvisnosti od velikosti pomnilnika Flash gibala med 200 in 300 dolarji.



Vir: http://www.monitor.si/novica/asus-eee-pc-701/
Objavil: Milan Kren

10 komentarjev:

Anonimni pravi ...

mhm, tega sm pa že vidla. v Janus trade v Qlandiji ga majo.

luštn. ampak, jst mam vseen rajš nekaj večjega...

Anonimni pravi ...

Res, dobra stvarca, en kolega ga ima in je prav priročen, odvisno za kaj ga rabiš, on ga ravno ne rabi za kaj posebnega, pač ima mal več dnarja pa si lahko privošči take stvarce.

Drugač pa je lahko ful uporaben, predvsem za kake zav. agente ali kak podoben poklic v katerem moraš bit mobilen in rabiš računalnik.

Sam ga ravno ne bi kupil.

Tadej.H.

Unknown pravi ...

Lep pozdrav,
meni osebno se zdi zelo priročna stvar, za ljudi, ki veliko delujejo na terenu,saj ne zavzame veliko prostora. Je pa seveda spet odvisno od posameznika, od posameznikovih potreb in želja. So pa nove stvari definitivno dobrodošle, saj potiskajo inovacije naprej.
Sama osebno pa se ne bi odločila za nakup, že iz tega razloga,ker dajem preference, kar se tiče prenosnikov IBM-u.
Strinjam se z metko, tudi jaz imam raje nekaj večjega.

Sara T.

MiLaN pravi ...

Namen lansiranja takšnega računalnika je bil sprva kot ste že lahko prebrali da ga dobi vsak otrok. Ker pa pa je v nas starejših tudi malo otroka in so nam take mične in majhne stvari po godu se tudi mi le teh posložujemo.
V prihodnosti imam namen kupiti prenosnik, vendar me pri tem kot vsakega študneta omejujejo sredstva. In glede na to da pride le 300 € se zelo splača.
Predvsem gledamo s strani uporabnosti. Je majhen in primerne za vsako torbo. kompatibilen s pomnilniškimi karticami, sistem se naloži v 20 sekundah.
Za vsakodanjo sportno rabo, urejanje dokumentov, internet + email, beležke vsekakor več kot primeren. Zame vsaj!
Nevem sej res da so nekateri že vrsto let na trgu kot je IBM, Dell, HP,... vendar njihova kvaliteta tud ni to kar je nekdaj bila. Enako kot Mercedes, BMW - kajti vozijo jih že skoraj vsi!
Inovativen vsekakor ta izdelek je, že veliko prednost je v tem da nima gibljivih delov, kot ostali prenostniki.
Po internetu in forumih pravijo da je dober nakup in se ga splača kupiti!
Tako da navali narode!
Lep pozdrav!

Unknown pravi ...

Ja,glede na osnovni namen tega računalnika - to da je namenjen otrokom bi se vprašala sledeče... menim, da imajo otroci dosti boljše računalnike (kar se tiče sploh grafike, katera je večini nujno potrebna za igranje igric, ki zahtevajo podporo- dober zmogljiv računalnik) in menim da za igranje igric ni ravno primeren mali ekran če gledamo s staličšča zadovoljevanja potreb otrok.
Je pa tudi res, da šestletni otrok, ki se šele uči pisati ne bo uprablal računalnika - vsaj ne takšnega, ker še ni "dovolj zrel" za takšno napravo, sploh pa kateri starš bi dal otroku, ki raste računalnik.
Jaz osebno bi se raje ukvarjala z otrokom- mu namenila svoj čas,prek tečajev,vključevanja v različne dejavnosti nudila tisto "rast", ki jo potrebuje glede na starost in "zrelost".
Svet računalnikov otroke tako ali tako prehitro potegne vase.
Tak računalnik, pa bi, če bi ga že kupila imela posebej poleg "normalnega prenosnika" samo za v avtu ob morebitnem prometnem "zamašku" pa še to le, če bi imela "instant internet". Drugače ne vidim smisla v odločitvi za nakup.
Lep pozdrav!
Sara T.

BAR Ekspreso pravi ...

kakšna je pa cena? Zanimiva stvarca.. Sprašujem se le, ali potrebuješ lupo:)

MiLaN pravi ...

Pri nam ga dobiš za 299,90 €, veš pa kje, da nebom delal reklame!
Lupo bi bila kr priročna:D
Drugače pa eee ni tako splab, včeraj sem ga malo pregledal in sprobal in spet veš kje!
Za svoj denar ponuja kar dosti.

Lp

Robert F. pravi ...

vidim, da ste tu malo bolj aktivni, ko na portalu podjeten...

eee je kr vreu stvarca..samo je v evropi predraga (če bi tudi tu stala 300 dolarjev oz. nekje 200€ bi še pogojno šlo)...

za tiste, ki kupuje laptop..se mi zdi boljša ta ponudba
http://www.saturn.at/aktuelleangebote/mediafiles/42/A_SA_AV_0502XX1_01.pdf.680.jpg

laptop z 1gb rama, 120gb disk, 15,4 zaslonom, procesorom 1,6 ghz - intelovim..

razmerje med ceno/ponujenim trenutno najboljše..

Zoki pravi ...

Mislim, da zadeva ni tako uporabna kot se zdi na prvi pogled, prav zaradi svoje velikosti oz. majhnosti. Lahko bi ga uporabljal kot planer ali kaj podobnega, da bi pa napisal oz ustvaril kak večji dokument na njem pa bi bilo zelo težko, saj je stvar premajna.

Zoran Stamenčić

Robert F. pravi ...

evo ravno je prišel nov ven EEE..z večjim zaslonom..odstranili so tiste zvočnike..ki ne pašejo tja..

lp